Skip to content
Home » Ar glitimo netoleravimas be celiakijos yra tikras?

Ar glitimo netoleravimas be celiakijos yra tikras?

  • by

Šiame epizode aptariame:

  • Skirtumas tarp celiakijos ir neceliakijos jautrumo glitimui
  • Ką mokslas iš tikrųjų sako apie kviečių ir glitimo netoleravimą
  • Diagnostikos kriterijai, kurie buvo nustatyti per pastaruosius metus dėl neceliakijos kviečių jautrumo
  • Kodėl įprastiniai tyrimai yra riboti, todėl nepakankamai diagnozuotas jautrumas glitimui ir kviečiams
  • Kaip patikrinti, ar esate jautrus kviečiams, glitimui ar abiem

Rodyti pastabas:

Ei, visi, čia Chrisas Kresseris. Sveiki atvykę į kitą seriją Revoliucijos sveikatos radijas. Šioje laidoje kalbėsime apie neceliakijos jautrumą glitimui ir aptarsime, ar tai tikra būklė, ar [if] ji tiesiog egzistuoja žmonių, teigiančių, kad netoleruoja glitimo, galvose. Iš tiesų toks įspūdis susidaro, jei sekate pagrindinę žiniasklaidą šia tema arba pasikalbate apie tai su savo pirminės sveikatos priežiūros gydytoju.

Radau, kalbėdamasis su pacientais [who] ateiti [to] pamatysi mane klinikoje, [that there’s still a common impression] kad glitimo netoleravimas yra įsivaizduojamas ir vienintelė sąlyga, kad [actually exists] Kalbant apie glitimą, tai yra celiakija. Jei esate vienas iš [the] žmonių [who] kenčia nuo glitimo netoleravimo ir nesergate celiakija, puikiai žinote apie ką aš kalbu. Galbūt jus išjuokė ar sukritikavo jūsų šeimos nariai, draugai ar socialinė žiniasklaida. Kaip, manau, jūs suprasite šios laidos pabaigoje, tai ne tik nesąžininga, [but] tai [also] visiškai neatitinka dabartinės mokslinių įrodymų bazės. Apžvelgsime kai kuriuos tyrimus, kurie palaiko ne celiakijos jautrumą kviečiams, kurie [is what] Aš remsiuosi [non-celiac gluten sensitivity] kaip ir šioje laidoje, nes paaiškėja, kad žmonės gali būti jautrūs daugeliui kviečių baltymų, o ne tik glitimui, kuris yra tik vienas iš tų baltymų. Naujausi statistika, kurią mes turime, rodo, kad šia liga serga iki 18 milijonų amerikiečių arba apie 5 procentus gyventojų. Taigi mes nekalbame apie tai, kas turi įtakos nedidelei saujelei žmonių. Tai yra kažkas, kas paveikia daug žmonių, o poveikis gali būti reikšmingas, prilyginamas arba, kai kuriais atvejais, netgi pranoksta, kokį poveikį gali turėti celiakija.

Šiame podcast’e pasidalinsiu tyrimais apie neceliakijos kviečių jautrumą ir, tikiuosi, įtikinamai parodysiu, kad jis tikrai egzistuoja ir prisideda prie šokiruojančiai įvairių būklių, nuo depresijos iki šizofrenijos, epilepsijos, 1 tipo diabetas, osteoporozė, dermatitas ir psoriazė, Hashimoto liga [disease]hipotirozė, [and] periferinė neuropatija. Pasiruošę? Pasinerkime.

Celiakija ir neceliakijos kviečių jautrumas

Celiakija ir neceliakijos kviečių jautrumas yra dvi skirtingos sąlygos su keliais esminiais skirtumais. Celiakija [disease] yra autoimuninė liga, kuriai būdingas uždegiminis imuninis atsakas į kviečius, rugius, miežius ir kitus glitimo turinčius baltymus. Dėl to smarkiai pažeidžiama normali žarnyno audinio struktūra, įskaitant epitelio ląstelių projekcijų, vadinamų gaureliais, atrofiją ir žarnyno kriptų, kuriose iš kamieninių ląstelių susidaro naujos epitelio ląstelės, padidėjimą. Celiakija yra stipriai susijusi su genetiniais haplotipais DQ2 ir DQ8 [human leukocyte antigen] (HLA) genas. Yra labai stiprus genetinis polinkis ir paveldima savybė [to] celiakija. Kalbant apie kraujo biomarkerius, transglutaminazės-2 (tTG2) autoantikūnas laikomas jautriausiu celiakijos žymekliu. Tačiau šis bandymas nėra tobulas ir gali būti problemiškas, kaip aptarsime vėliau.

Kita vertus, neceliakijos kviečių jautrumas yra terminas, taikomas žmonėms, kuriems pasireiškia simptomai, reaguodami į kviečių ar glitimo valgymą, bet kuriems trūksta būdingų celiakijos žymenų. Požymių ir simptomų sąrašas gali būti neįtikėtinai platus, pradedant nuo [gastrointestinal] (GI) diskomfortas ir nuovargis, neurologinės problemos, odos bėrimai, [and] net paralyžius, kai kuriais atvejais, nors ir laikinas. Šie žmonės linkę laikytis dietos be glitimo, tačiau, kaip sakiau įžangoje, iš jų dažnai tyčiojamasi arba pašiepiami, kad jie vengia kviečių ir glitimo, ir sako, kad jų jautrumas yra tik jų galvoje. Atsakydamas į teiginius, kurie buvo pateikti per pastaruosius kelerius metus, savo tinklaraštyje parašiau keletą straipsnių apie neceliakijos kviečių jautrumą ir pateiksiu nuorodas į tuos laidos užrašuose. Jei norite juos patikrinti, galite apsilankyti mano svetainėje, tačiau esmė ta, kad neceliakijos kviečių jautrumas iš tikrųjų yra tikra būklė. Tai patvirtina daugybė tyrimų mokslinėje literatūroje ir, kaip ką tik sakiau, kai kuriais atvejais ji gali būti tokia pat rimta ar net sunkesnė nei celiakija.

Pamatysite, kad tie, kurie teigia, kad jautrumas glitimui nėra tikras, dažnai cituoja tyrimą, kuriame neigiamos reakcijos, kurias žmonės patiria į glitimą, buvo priskirtos [fermentable oligosaccharides, disaccharides, monosaccharides, and polyols] (FODMAP). Tai junginių klasė, dauguma jų yra sudėtingi, ilgos grandinės angliavandeniai, kuriuos virškinimo problemų turintys žmonės sunkiai skaido. Mažo FODMAP dieta dažnai naudojama žmonėms, sergantiems [irritable bowel syndrome] (IBS) ar kitos GI problemos, padedančios sumažinti simptomus. Buvo atlikta pora tyrimų [which] parodė, kad kai kurie žmonės, kurie manė, kad netoleruoja glitimo, iš tikrųjų netoleravo FODMAP. Kai jiems buvo duotas išgrynintas glitimas kapsulėje, ne įprastuose maisto produktuose, kurie [contain] glitimo [and] taip pat yra daug FODMAP, jie neturėjo jokios reakcijos. Tuo tarpu kai jie [ate] daug FODMAP turinčių maisto produktų, jie turėjo reakciją. Ir aš neabejoju, kad kai kuriems žmonėms tai tiesa. Savo praktikoje dažnai matau FODMAP netoleravimą. Daugelis žmonių, turinčių virškinimo problemų, negali toleruoti FODMAP. Vėlgi, manau, kad kai kurie žmonės, kurie jais tiki, bent jau tikėtina [are] glitimo netoleruojantys iš tikrųjų netoleruoja FODMAP.

Tyrimai, palaikantys neceliakijos kviečių jautrumą

Tačiau nuo to laiko buvo atlikti keli tyrimai, kurie, mano nuomone, yra geresnis būdas išsiaiškinti neceliakijos kviečių jautrumą. Net ir atlikdami tą konkretų tyrimą, tyrėjai kontrolinės grupės žmonėms pasirinko išrūgų baltymus, o tai yra baisus pasirinkimas, atsižvelgiant į tai, kad daugeliui jų tiriamųjų greičiausiai buvo uždegusios žarnos ir daug jautrumo maistui, įskaitant pieno produktus. nemanau [it] buvo gerai suplanuotas tyrimas, o aš [certainly] nemanau, kad tai galutinai atsakė į klausimą. Prieš kelerius metus buvo paskelbtas daug geresnis tyrimas BMJ Gut. Kolumbijos universiteto medicinos centro mokslininkai įtraukė 80 žmonių, kurie patys pranešė, kad netoleruoja glitimo, 40 žmonių, sergančių celiakija, ir 40 sveikų kontrolinių asmenų, kurie [had no] žinomas atsakas į glitimą. Pacientai, netoleruojantys glitimo, buvo neįtraukti, jei jiems buvo būdingi celiakijai būdingi diagnostiniai žymenys, pvz., alfa-gliadino antikūnai, tTG2 antikūnai arba bet kokie į celiakiją panašūs struktūriniai žarnyno pokyčiai. Jie norėjo turėti švarų žmonių, kurie teigė netoleruojantys glitimo, bet neturėjo jokių celiakijos požymių ar istorijos, mėginį.

Jie paėmė kraujo mėginius ir žarnyno biopsijas iš visų šiame tyrime dalyvavusių žmonių. Kraujo mėginiai buvo naudojami ieškant tam tikrų signalinių molekulių ir baltymų kraujyje, o biopsijos buvo naudojamos audinių analizei žarnyne. Be šių skirtingų grupių matavimų palyginimo, jie taip pat paėmė 20 glitimo netoleruojančių pacientų, kurie šešis mėnesius laikėsi griežtos dietos be glitimo, ir palygino jų kraujo ir audinių mėginius prieš ir po glitimo vengimo. Ką jie rado? Na, celiakijai nejautrių asmenų žarnynas buvo nesandarus. Didelė staigmena. Jie parodė didesnį žarnyno pralaidumą, palyginti su sveikais tiriamaisiais. Tai neturėtų stebinti, nes žinome, kad gliadinas,…