Galbūt neseniai matėte daugybę žiniasklaidos antraščių, tokių kaip ši iš CNN naujienų:
Nulinės kalorijos saldiklis, susijęs su širdies priepuoliu ir insultu, rodo tyrimas
Šios antraštės pagrįstos tyrimu, paskelbtu m Gamtos medicina vadinamas „dirbtiniu saldikliu eritritoliu ir širdies ir kraujagyslių ligų rizika“.
Eritritolis yra nulinės kalorijos saldiklis, kuris dažnai naudojamas mažai angliavandenių turinčiuose ir ketogeniniuose dietiniuose produktuose kaip cukraus pakaitalas. Jis populiarus tarp diabetikų ir kitų, kurie bando apriboti cukraus ir angliavandenių suvartojimą, todėl galite įsivaizduoti, kokį nerimą tai sukėlė tose bendruomenėse.
Iš pažiūros tyrimo išvados tikrai kelia nerimą. Tyrėjai išmatavo eritritolio kiekį kraujyje ir nustatė, kad tiems, kurių eritritolio koncentracija serume didesnė, padidėjo insulto, širdies priepuolio ir mirties rizika.
Pasak daktaro Hazeno (iš aukščiau esančio CNN straipsnio):
„Jei jūsų eritritolio kiekis kraujyje buvo tarp 25 %, palyginti su apatiniais 25 %, širdies priepuolio ir insulto rizika buvo maždaug du kartus didesnė. Tai prilygsta stipriausiam širdies rizikos veiksniui, pavyzdžiui, diabetui.
Straipsnyje pateikti riboti laboratoriniai ir gyvūnų tyrimai rodo, kad eritritolis gali sukelti kraujo krešėjimą, o tai padidina širdies ir kraujagyslių sistemos riziką.
Baisu, tiesa?
Tačiau dar neišmeskite eritritolio.
Yra trys pagrindinės šio tyrimo problemos:
- Tyrėjai nematavo eritritolio suvartojimo. (Jie matavo tik eritritolį kraujyje.)
- Eritritolis yra netinkamos mitybos ir medžiagų apykaitos sutrikimų žymuo.
- Mes dar nežinome, ar didelis eritritolio kiekis serume sukelia padidėjusi širdies ir kraujagyslių ligų rizika arba tiesiog su ja susijusi.
Kartu šios problemos neleidžia daryti išvadų apie tai, ar eritritolio vartojimas padidina širdies ir kraujagyslių reiškinių ar ankstyvos mirties riziką.
Pažvelkime į kiekvieną iš jų išsamiau.
Tyrėjai nematavo eritritolio suvartojimo
Šis tyrimas parodė ryšį tarp eritritolio koncentracijos serume ir širdies ir kraujagyslių reiškinių.
Žiniasklaida praneša apie šį tyrimą ir net patys mokslininkai reiškė, kad eritritolio vartojimas buvo padidėjusio eritritolio kiekio kraujyje priežastis.
Tačiau mokslininkai neįvertino eritritolio suvartojimo tarp dalyvių.
Ir yra rimta priežastis tuo tikėti eritritolio vartojimas nebuvo priežastis kai kuriems dalyviams pastebėtas didelis eritritolio kiekis serume.
Kodėl?
Kadangi eritritolis nebuvo patvirtintas kaip saldiklis šio tyrimo pradžioje ir nebuvo plačiai naudojamas tyrimo eigoje.
Kiti du dideli tyrimai, kurie parodė ryšį tarp eritritolio koncentracijos serume ir širdies ir kraujagyslių sistemos ar medžiagų apykaitos rizikos, patyrė tą pačią problemą, kaip aprašyta 2023 m. eritritolio apžvalgoje:
Be to, dviejuose didžiausiuose tyrimuose, kurie parodė šias asociacijas [79,80], mėginiai buvo paimti JAV prieš tai, kai eritritolis buvo patvirtintas kaip dietinis komponentas. Akivaizdu, kad eritritolio vartojimas su maistu nepaaiškina sąsajų tarp cirkuliuojančio eritritolio ir kardiometabolinės ligos, kurios buvo pastebėtos šiuose dviejuose tyrimuose. Tačiau net ir atliekant tyrimus, kurių metu mėginiai buvo paimti po eritritolio patekimo į maisto tiekimą, reikia atsižvelgti į tai, ar pasaulinė eritritolio gamyba vienam gyventojui, įvertinta 0,023 g per dieną 2019 m. [12,13], palaiko pakankamai aukštą vartojimo lygį, kad būtų galima pastebėti asociacijas su kardiometaboline liga. Atrodo mažai tikėtina.
Maistinių medžiagų. 2023 m. sausio 1 d.;15(1):204. doi: 10.3390 / nu15010204
Tai beveik neabejotinai reiškia, kad su maistu gaunamas eritritolis nebuvo padidėjusio eritritolio kiekio serume priežastis tyrimo dalyviams.
Eritritolis yra netinkamos mitybos ir medžiagų apykaitos sutrikimų žymuo
Jei dietinis eritritolis nepadidina eritritolio koncentracijos šių dalyvių kraujyje, kokia buvo priežastis?
2017 m. atliktas tyrimas parodė, kad žmonės eritritolį gamina endogeniškai (ty mūsų pačių kūne), reaguodami į gliukozės ir fruktozės suvartojimą per pentozės fosfato kelią (PPP).
2020 m. dokumente buvo pavaizduoti konversijos būdai:
Skirtingai nuo eritritolio, kuris per aptariamą tyrimą nebuvo plačiai prieinamas, gliukozė ir fruktozė tiek JAV, tiek Europoje suvartojama didžiuliais kiekiais.
Taigi, daug labiau tikėtina, kad gliukozės ir fruktozės vartojimas padidino eritritolio kiekį serume.
Be to, yra tvirtų įrodymų, kad endogeninė eritritolio gamyba yra susijusi su kardiometaboline liga.
Pavyzdžiui:
Atsižvelgiant į tai, tikėtina, kad atsparumas insulinui ir didelis cukraus kiekis kraujyje (kartu su per dideliu gliukozės ir fruktozės vartojimu) yra pagrindinės padidėjusio eritritolio koncentracijos serume priežastys.
Kitaip tariant, didelis eritritolio kiekis kraujyje gali būti tiesiog netinkamos mitybos ir medžiagų apykaitos sutrikimų požymis.
Noriu pažymėti, kad Gamtos medicina Tyrime buvo atliktas nedidelis eksperimentas, kurio metu aštuoni žmonės septynias dienas buvo šeriami 30 gramų eritritolio. Jų eritritolio koncentracija serume žymiai padidėjo, tačiau to reikšmė neaiški, nes nebuvo išmatuoti kraujo krešėjimo žymenys ir nepastebėtas neigiamas poveikis.
Mes žinome, kad didelis eritritolio kiekis serume yra susiję su didesnė širdies ligų ir mirties rizika. Ir mes tai žinome vartojant eritritolį padidina eritritolio koncentraciją serume. Taigi, kyla pagunda manyti, kad eritritolio vartojimas padidina širdies sutrikimų ir mirties riziką.
Tačiau tai nėra saugi prielaida, nes koreliacija nėra priežastinis ryšys.
Mes dar nežinome, ar didelis eritritolio kiekis serume sukelia padidėjusi širdies ir kraujagyslių ligų rizika arba buvo tiesiog susiję su tuo
Pasakykite man, jei tai skamba pažįstamai:
- Sočiųjų riebalų vartojimas padidina cholesterolio kiekį serume.
- Aukštas cholesterolio kiekis yra susijęs su didesne širdies priepuolių rizika.
- Todėl sočiųjų riebalų vartojimas padidina širdies priepuolio riziką.
Šis klaidingas samprotavimas buvo taip giliai įsišaknijęs mūsų kultūroje ir mokslo įstaigoje, kad nebuvo rimtai suabejotas dar prieš porą dešimtmečių.
Nuo tada mes sužinojome, kad sočiųjų riebalų vartojimas nėra įtikinamai susijęs su padidėjusia širdies priepuolių rizika ir iš tikrųjų gali sumažinti kitų širdies ir kraujagyslių reiškinių, tokių kaip insultas, riziką. (Jei tai jums naujiena, žiūrėkite šį straipsnį.)
Mokslininkų klaida buvo ta, kad tarpinis žymeklis – šiuo atveju cholesterolis – vaidino priežastinį vaidmenį. Tačiau dabar turime pagrindo manyti, kad didelis cholesterolio kiekis yra labiau širdies ir kraujagyslių sistemos disfunkcijos požymis, ir būtent šis sutrikimas skatina širdies priepuolių riziką.
Gali būti, kad čia daroma ta pati klaida.
Autoriai Gamtos medicina popierius iškėlė šią hipotezę:
- Vartojant eritritolį, padidėja eritritolio koncentracija serume.
- Didelė eritritolio koncentracija serume yra susijusi su didesne širdies sutrikimų rizika.
- Todėl eritritolio vartojimas padidina širdies sutrikimų riziką.
Tačiau jų tyrime trūksta pagrindinės informacijos, patvirtinančios šią hipotezę.
Žinome, kad eritritolis gali būti gaminamas endogeniškai reaguojant į fruktozės ir gliukozės suvartojimą.
Žinome, kad atsparumas insulinui, didelis cukraus kiekis kraujyje ir oksidacinis stresas (visi medžiagų apykaitos sutrikimo požymiai) padidina eritritolio kiekį serume.
Ir mes žinome, kad eritritolio vartojimas padidina eritritolio kiekį kraujyje.
Bet mes nezinau kad didelis eritritolio kiekis kraujyje yra sukeliantis padidėjusi širdies ligų ir mirties rizika.
Sočiųjų riebalų vartojimas padidina cholesterolio kiekį serume daugeliui žmonių, tačiau dabar žinome, kad (vidutiniškai) tai nepadidina širdies ir kraujagyslių ligų rizikos.
Tais atvejais, kai didelis cholesterolio kiekis yra susijęs su didesne širdies priepuolių rizika, tikėtina, kad cholesterolis yra kito pagrindinio veiksnio, lemiančio didesnę riziką, žymuo.
Tas pats gali būti pasakytina apie ryšį tarp eritritolio ir eritritolio koncentracijos serume. Aukštas…